Rally

I rally startar man en och en med någon minuts mellanrum och det är snabbast i mål som gäller. Sträckorna som tävlingen uppförs på, som kan vara både smala och krokiga, på grus och på asfalt, är alltid av säkerhetsskäl avstängda för allmänheten. Lika viktigt är det med fyrpunktsbälten och säkerhetsbur i bilen, brandsäkra kläder samt hjälm. Det är också viktigt att åskare visar respekt för de deltagande och har uppsyn över vägen för att det inte ska hända olyckor.

Mellan sträckorna kan det även förekomma serviceplatser, minst en per tävling, ibland förekommer det fler. På serviceplatsen har rallyteamet möjligthet att laga sådant som gått sönder under tävlingens gång. Servicen består av ett visst antal minuter, kommer man inte för tidigt eller för sent blir det tidstillägg.

De tävlande är indelade i klasser dels beroende på vilken typ av bil man kör samt vilken nivå man själv har (A-, B- eller C-förare, C är lägst och det man alltid börjar med). Bilarna är indelade efter om de driver på två eller fyra hjul, vilken ålder de har (t ex veteranklassen som gäller bilar från 1966-1974) och om de är motorsvaga eller specialbyggda.

 

Vad är det för åldersgräns för att få köra rally/delta som kartläsare?

Åldersgränsen för att få köra rally är att man har giltigt B-körkort och har licens. Utbildningsrally kan man börja med från 16 års ålder. Som kartläsare måste man ha fyllt 13 år.

Vill du veta mer?

Se Sportgrensansvarig Rally.

Var hittar jag aktuella utbildningar och kurser?

Klicka på Kurser till vänster här på hemsidan. Där kan du även anmäla dig direkt till en kurs.

Jag vill gå med i en klubb, hur gör jag?

Klubbar i Östergötlands län och kontaktuppgifter hittar du under Klubbar här till vänster i menyn.