Drifting

Det som utmärker drifting är att åka på sladd och dessutom att göra det snyggt. Det är inte säkert att den som kör snabbast är den som vinner, även om farten är viktig. Fart tillsammans med en snygg linje genom banan och hur brett bilen går är det som bedöms. En ytterligare faktor som vägs in i bedömningen är publikens ovationer.

Driftingen kommer ursprungligen från Japan där det finns en rad olika klasser man kan tävla i. Där kan det vara en, två eller upp till hela sex bilar samtidigt på banan. Banorna kan bestå av allt från några kurvor till en hel racingbana, underlaget är alltid asfalt och man kör med vanliga radialdäck.

I den lägre klassen som heter Modified kan man tävla med vilken bil som helst, ett krav är dock att föraren bär en godkänd hjälm och heltäckande klädsel. I den högre klassen som heter Proint blir det även krav på säkerhetsbur i bilen och overall för föraren.

I drifting är det ultimata med drivning bak och turbomotor fram. Med en bra viktfördelning är därmed bilen lätt att sladda genom hela banan.

I Sverige kördes de första tävlingarna 2005.

 

Vad är det för åldersgräns för att få köra drifting?

Förare som fyllt 16 år tillåts delta även om han/hon saknar körkort men har giltigt körkortstillstånd, förarprov görs då efter teorikurs.

Vill du veta mer?

Se Sportgrensansvarig Drifting.

Var hittar jag aktuella utbildningar och kurser?

Klicka på Kurser till vänster här på hemsidan. Där kan du även anmäla dig direkt till en kurs.

Jag vill gå med i en klubb, hur gör jag?

Klubbar i Östergötlands län och kontaktuppgifter hittar du under Klubbar här till vänster i menyn.